Slik stryker du penskjorten din

bilde som viser hvordan man stryker skjorte

Er du en av dem som syns det er et ork å stryke skjorter, og som kanskje heller aldri får det skikkelig til? Frykt ikke - vi viser deg hvordan du på en enkel måte får en skjorte som ser helt strøken ut (bokstavelig talt).

Dette trenger du for å stryke skjorter:

 1. Et rent strykejern
  Bunnen må være fri for rust eller flekker. Hvis du ikke er sikker på dette, kan du prøve å bruke strykejernet på en gammel hvit klut for å se om det etterlater flekker.

  Hvis det oppstår flekker - kjør en løsning av vann og 50% eddik gjennom dampfunksjonen for å rense jernet.

 2. En nyvasket skjorte
  Legg også merke til skjortestofftypen din (sjekk vaskeanvisningen som ofte er plassert inne i kragen eller langs sømmen på innsiden av skjorten). Om skjorten kan strykes, skal den ha et symbol med bilde av et strykejern.

  Du vil også se en, to eller tre prikker sammen med symbolet. Dette betyr prikkene:

  Én prikk: Det er en syntetisk skjorte. Stryk med lav varme (175-230 grader).

  To prikker: Det er en silke- eller ullskjorte. Du kan bruke middels varme (250-300 grader).

  Tre prikker: Det er en skjorte i lin eller bomull. Det krever 320-400 grader for å få en rett og fin skjorte. Disse materialene er også de eneste som skal ha damp (med mindre du ser en X over dampsymbolet).

  Merk: Hvis skjorten din har avtagbare krageholdere, må du huske å ta dem ut før du begynner å stryke.

 3. Et rent standard strykebrett
  Dette er egentlig valgfritt, men et strykebrett gjør det hele mye enklere enn et skrivebord eller bord (som må dekkes med et håndkle). Du trenger ikke noe fancy strykebrett. Her bruker du et brett som funker til ditt behov og lommebok.

 4. Vann
  Vann brukes for å få stoffet tilbake til en ren og rynkefri tilstand - og reduserer risikoen for at det varme jernet brenner stoffet.

 bilde av en skjorte før stryking
Om skjorten din ser slik ut, er det på høy tid å gi den litt pleie

Trinn #1 - Baksiden av kragen 

bilde av hvordan man stryker innside av krage

Begynn med kantene på baksiden av kragen - stryk mot midten. Det er viktig at du går i denne retningen. Starter du fra midten kan det føre til at stoffet får synlige bretter i nærheten av kragen.

Trinn #2 - Mansjettene

Bilde av hvordan man stryker mansjetter på skjorte

Først må du stryke innsiden av mansjettene for å fjerne de viktigste brettene - igjen beveger du deg fra kantene og ut mot midten. Avslutt med å stryke utsiden med samme metode. Stryk forsiktig rundt knappene for å unngå å skade dem.

Trinn #3 - Ermene

bilde av hvordan du stryker ermer på en skjorte

Glatt ut ermene med hendene før du legger strykejernet over dem. Dette bidrar til å forhindre uønskede bretter. Start med spissen av jernet ved mansjettene - deretter arbeider du deg tilbake mot skuldrene. Snu ermet for å sjekke om den andre siden også trenger en runde med strykejernet.

Trinn #4 - Ryggen

Bilde som viser hvordan du stryker ryggen på en skjorte

Når du stryker ryggen, må du være ekstra forsiktig hvis skjorten din har folder. Vi anbefaler at du starter under foldene før du stryker på over dem. Stryk deretter resten av ryggen (Du må flytte skjorten flere ganger rundt på strykebrettet for å komme til hele overflaten).

Trinn #5 - Skuldrene

bilde av hvordan du stryker skuldre på skjorten

Nå har vi kommet til skuldrene (også kalt åket). Plasser skjorten slik at den smale enden av strykebrettet er inne i et av ermene. Stryk åket, beveg deg fra ytterkanten mot midten. Vri deretter på skjorten slik at det andre ermet plasseres på den enden av brettet. Gjenta de samme trinnene her.

Trinn #6 - Fronten

 slik stryker du fremsiden av skjorte. Demonstrasjonsbilde

I neste trinn skal vi stryke fronten av skjorten. Vær forsiktig når du stryker rundt knapper - du vil ikke skade dem eller få trådene til å løsne. Bruk samme teknikk som ved stryking av ryggen. Stryk med rolige bevegelser og pass på å få med alle områder. Det er denne delen av skjorten som syns best. 

Trinn #7 - Forsiden av kragen

stryk innsiden av kragen for et perfekt resultat

Avslutt med å stryke forsiden av kragen. Bruk den samme metoden som du brukte i trinn #1 - begynn ved kantene og arbeid deg mot midten.

 

7 tips som gjør det enklere å stryke skjorten

 1. Ikke tørk skjorten i tørketrommel - stryk den mens den er fuktig. Det er også lurt å ta skjorten ut av vaskemaskinen med en gang den er ferdig for å forhindre de verste rynkene. 

 2. Se etter flekker før stryking. Stryking av en skitten skjorte kan føre til at flekker eller misfarging fester seg permanent til stoffet. Selv en dråpe kaffe eller en ring rundt kragen bør være nok til at du heller vasker skjorten en ekstra gang før stryking.

 3. Vil ikke rynkene bort? Spray vann på det aktuelle området. Deretter stryker du over.

 4. For stoffer med mørke farger: Stryk alltid med innsiden ut. Dette for å forhindre at stoffglans (eller skinnende merker fra strykejernet) dukker opp.

 5. Usikker på om du kan stryke et plagg? Bruk en steamer i stedet. Da er det mindre sannsynlig at du skader klærne dine. Vurder også å bruke en klut (eller et tynt lommetørkle av bomull som blokkerer direkte kontakt mellom jernet og stoffet).

 6. Stivelse kan brukes i små mengder. Stivelse fungerer for å holde skjorten rett en kort stund - noe som er flott hvis det er viktig at du ser ekstra sharp ut tidlig på dagen. Men stivelse kan også bryte ned bomullsfibre raskere (og skade strykejernet ditt over tid). Påfør bare litt stivelse på kragen og mansjettene.

 7. Lær hvordan du tar vare på strykejernet ditt. Det er nødvendig å rengjøre strykejernet fra tid til annen for å holde det funksjonelt. Du får kjøpt rengjøringssett for strykejern i de fleste elbutikker og jernvarehandler.


perfekt resultat av skjorte som er strøket

Perfekt resultat!

Relaterte blogginnlegg

 • Sommerklær for menn: En guide til stilig og komfortabel sommermote

  Sommerklær for menn: En guide til stilig og komfortabel sommermote

 • Herreklær på nett - norsk design & butikk

  Herreklær på nett - norsk design & butikk

 • Hvorfor heter det olabukse?

  Hvorfor heter det olabukse?

 • Fra bomull til t-skjorte: Hvordan blir lange t-skjorter lagd?

  Fra bomull til t-skjorte: Hvordan blir lange t-skjorter lagd?