Hvordan vaske skjorter i vaskemaskinen

Hvordan vaske skjorter i vaskemaskinen

Skjorter er laget for å bli brukt. Dette betyr at de blir skitne. Men med riktig omsorg kan en skjorte av høy kvalitet vare i flere år og fortsette å se bra ut. I dette innlegget skal vi bryte ned tre av de mest populære vaskemetodene og beskrive hvordan du kan holde skjortene dine flotte i årene som kommer. Vi vil også skissere hvordan du skal håndtere spesielle nødssituasjoner, samt gi noen andre rengjøringstips.

Vask skjorten selv hjemme

 • Start med å forberede skjorten. Knapp opp alle knappene, inkludert mansjettknapper og eventuelle krage-knapper. Fjern eventuelle krageholdere hvis den har det og legg de på i et trygt sted.
 • Forhåndsbehandle eventuelle flekker ved å forsiktig smøre litt vaskemiddel i dem, eller rengjør de med en flekkfjerner.
 • Sett opp vaskemaskinen: For å minimere slitasje på en fin eller lett skjorte, bruk Delicate-syklusen (Ofte finnes det egen skjortefunksjon med skjorte ikon). Hvis skjorten er laget av et tyngre stoff eller er spesielt skitten, kan du velge Normal syklus. Hvite og lyse farger kan bruke varmt vann. Mørke skjorter som du ikke vil skal falme, bør vaskes med kaldt vann. Vær forsiktig så du ikke inkluderer andre vasketøy med dristige farger som kan blandes inn i skjortene dine.
 • Bruk et vaskemiddel av høy kvalitet, som passer til skjortens farge. Sørg for ikke å bruke vaskemidler eller rengjøringsmidler som er klorbaserte, da disse vil føre til misfarging av mange skjortevev.
 • Vask skjortene i vaskemaskinen, og la sentrifugeringssyklusen vri det meste av vannet ut av plagget.
 • Skjortene vil bli krøllet i vaskemaskinen, så du vil fjerne krøllene umiddelbart før disse intense rynkene tørker inn i skjorten. Heng opp skjortene eller legg den ut slik at de kan lufttørke. Vær forsiktig med å henge skjortene på en skarp henger eller med tette klesklyper, da dette kan forvri stoffet eller sette et merke på skjorten.
 • Deretter vil du stryke skjortene. Du trenger ikke å vente på at skjortene er helt tørre for å begynne dette trinnet, men de skal stort sett være tørre.

Spørsmål: Er det ok å tørke skjorter i tørketrommelen?

Vi anbefaler å unngå tørketrommelen og la skjorten lufttørke på en henger, men (avhengig av størrelsen på huset ditt) er dette ikke alltid praktisk. Hvis du må sette skjorten i en tørketrommel, unngå høy varme. Bruk tørketrommelen for å få mest mulig fuktighet ut av skjorten, og stryk deretter skjorta umiddelbart for å fjerne resten av fuktigheten og eventuelle rynker samtidig. Hvis du tørker skjortene helt i tørketrommelen, vil du synes skjorten er litt vanskeligere å stryke det perfekt.

Spørsmål: Hvordan fjerne en flekk fra en hvit skjorte?

I tilfelle du søler litt vin eller spaghettisaus på skjorten din, kan noen raske tiltak minimere flekker som oppstår.

Sveip eller løft bort store stykker med en børste eller kam, slik at du ikke smører dem verre inn i plagget.

Behandle flekken umiddelbart med vann eller flekkfjerner. Jo før jo bedre. Hvis du ikke får tak i en flekkfjerner, anbefaler vi å prøve oppvaskmiddel, sitronsaft, eddik eller seltzervann.

Drypp løsemidler på flekken med en lett berøring. Trykk kan tvinge flekken dypere inn i fibrene i plagget. Skyll og gjenta.

Spørsmål: Skal jeg bruke stivelse når skjorten strykes?

Selv om mange mennesker liker å ha skjorter stivet, er vårt forslag å unngå stivelse helt. Selv om stivelse kan hjelpe en klut eller oxfordskjorte til å se mer crisp ut, kan det også føre til at skjorter slites ut for tidlig. 

Tips for å maksimere levetiden til skjorter

 • Ikke la skitne hvite skjorter ligge for lenge i skittentøyskurven. Dette kan føre til for tidlig gulfarging av kragen, ettersom svette og oljer får mer tid til å sette seg inn i stoffet på skjorten.

 • Fjern alltid krageholderne fra kragen før vask og stryking. Hvis du ikke gjør det, vil de bli vridd og føre til at skjortens krage blir krøllete.

Relaterte blogginnlegg

 • Sommerklær for menn: En guide til stilig og komfortabel sommermote

  Sommerklær for menn: En guide til stilig og komfortabel sommermote

 • Herreklær på nett - norsk design & butikk

  Herreklær på nett - norsk design & butikk

 • Hvorfor heter det olabukse?

  Hvorfor heter det olabukse?

 • Fra bomull til t-skjorte: Hvordan blir lange t-skjorter lagd?

  Fra bomull til t-skjorte: Hvordan blir lange t-skjorter lagd?