Hvordan stryke skjorte på 7 enkle steg

Er du lei av krøllete skjorter og synes det er for dyrt å ta skjortene til rens?Frykt ikke! Vi har laget guiden: Hvordan stryke skjorten som en proff for å spare tid og penger. Se de enkle stegene nedenfor:

Alt du trenger for å stryke en skjorte:

 1. Et rent strykejern

Grunnplaten må være fri for rust eller flekker. Hvis du ikke er sikker på dette, kan du prøve å bruke strykejernet på en gammel hvit klut for å se om det etterlater flekker.

Hvis det oppstår flekker - kjør en løsning av destillert vann og 50% eddik gjennom dampovnen for å rense det.

 1. En nyvasket skjorte

Legg også merke til skjortestofftypen din (sjekk carelabelen som ofte er plassert inne i kragen). Den koden skal også ha et jernsymbol. Det står om skjorten kan strykes (basert på antall prikker) eller ikke.

En prikk - det er en syntetisk skjorte. Varmen skal være i de lave innstillingene (175-230 grader).

To prikker - det er en silke- eller ullskjorte. Du skal bruke middels varme innstillinger (250-300 grader).

Tre prikker - det er en skjorte i lin eller bomull. Det krever 320-400 grader for å få en rett og fin skjorte. Disse materialene er også de eneste som skal ha damp (med mindre du ser et X gjennom dampsymbolet). 

Merk: Hvis skjorten din har avtagbare krageholder, må du aldri glemme å ta dem ut før du begynner å stryke.

 1. Et rent standard strykebrett

Det er teknisk valgfritt - men et strykebrett gjør det hele mye enklere enn et skrivebord eller bord (som må dekkes med et håndkle). Du trenger ikke spesial-strykebrett. Vanlige strykebrett som du får kjøpt i butikken holder i massevis.

 1. Vann

Vann brukes for å få stoffet tilbake til en ren og rynkefri tilstand - og redusere risikoen for at det varme jernet brenner stoffet.

Trinn #1 - Baksiden av kragen 

Begynn på kantene på baksiden av kragen - stryk mot midten. Det er viktig at du går i denne retningen. Starter du fra midten kan det føre til at stoffet får synlige bretter i nærheten av kragen.

Trinn #2 - Mansjettene

Først må du stryke innsiden av mansjettene for å fjerne de viktigste brettene - igjen bevege deg fra kantene mot midten. Avslutt med å stryke utsiden med samme metode. Stryk forsiktig rundt knappene for å unngå å skade dem.

Trinn #3 - Ermene

Glatt ut ermene med hendene før du legger strykejernet over dem. Dette bidrar til å forhindre uønskede bretter. Start med spissen av jernet ved mansjettene - deretter arbeider du deg tilbake til skuldrene. Snu ermet for å sjekke om den andre siden trenger en rask berøring.

Trinn #4 - Ryggen

Når du stryker ryggen, må du være ekstra forsiktig hvis skjorten din har folder. Så jeg anbefaler at du starter under folder før du stryker på toppen av dem. Stryk deretter resten av ryggen (du må flytte skjorten flere ganger på den flate overflaten for å nå alle kanter og hjørner).

Trinn #5 - Skuldrene

Det er på tide å jobbe med skuldrene (også kalt åket). Plasser skjorten slik at den smale enden av strykebrettet er inne i en av ermene. Stryk åket, beveg deg fra ytterkanten mot midten. Vri deretter på skjorten slik at den andre ermet plasseres på den enden av brettet. Gjenta de samme trinnene her.

Trinn #6 - Fronten og lommen

Neste trinn dekker fronten. Vær forsiktig når du stryker rundt knapper - du vil ikke skade dem eller få trådene til å løsne. Målet ditt er å få lommen fin og skarp siden den er en av de viktigste delene av skjorten din. For skjortelommen, start fra utsiden før du beveger deg innover for å forhindre bretter.

Trinn #7 - Forsiden av kragen

Avslutt med å stryke forsiden av kragen. Bruk den samme metoden som du brukte i trinn #1 - begynn ved kantene og arbeid deg mot midten.

9 tips som gjør det enklere å stryke skjorten sin!

 1. Glem tørketrommelen - stryk skjortene mens de er fuktige. Ta dem ut av vaskemaskinen rett etter vask. Dette gjør at skjorten din får en skarp finish (samtidig som du unngår slitasje som en tørketrommel kan påføre).
 2. Stryk skjorter i grupper. Oppsett-prosessen tar nesten like lang tid som å stryke en skjorte. Så ved å stryke alle skjortene samtidig, sparer du tid vs. å stryke hver på separate dager.
 3. Se etter flekker FØR stryking. Stryking av en skitten skjorte kan føre til at flekker eller misfarging legger seg permanent på stoffet. Selv en dråpe kaffe eller en ring rundt kragen bør IKKE eksistere når du bruker et varmt strykejern.
 4. For rynker som ikke vil bort - spray vann for å dempe det berørte området. Deretter stryker du ut brettet.
 5. Legg aluminiumsfolie under strykebrettdekselet. Dette vil øke hastigheten på stryketiden.
 6. For mørkfargede stoffer: stryk alltid innsiden ut. Dette for å forhindre at stoffglans (eller skinnende jernmerker) dukker opp.
 7. Usikker på om du skal stryke et plagg? Bruk en steamer i stedet. Da er det mindre sannsynlig at du skader klærne dine. Vurder også å bruke en klut (et tynt lommetørkle av bomull som blokkerer direkte kontakt mellom jernet og stoffet).
 8. Stivelse kan brukes i SMÅ mengder. Stivelse er nyttig for å holde skjorten skarp en kort stund - noe som er flott hvis du har en morgenpresentasjon du skal kle deg pent til. Men stivelse kan også bryte ned bomullsfibrer raskere (og skade jernet ditt over tid). Påfør bare litt stivelse på kragen og mansjettene.
 9. Lær hvordan du tar vare på strykejernet ditt. Det er nødvendig å rengjøre strykejernet ditt fra tid til annen for å holde det funksjonelt. Du kan be om et rengjøringssett for jern i din lokale jernvarehandel. Eller prøv å kjøre en fuktig klut over strykejernet (når det ikke har blitt brukt nylig) for å fjerne rester. Gni deretter et bivokslys over sålen og gni av overflødig med en fille.

FAQ
Hva er hensikten med å stryke klær?
Skjortene dine vil vare lenger. Ved å stryke skjorten din i stedet for å få den renset - kan du fokusere vask/rengjøringsdelen på områdene som trenger den mer (mansjetter og krage) mens du jobber lett på andre deler (ermer og kropp). Denne typen justering kan gi ekstra år til skjortens levetid.

Stryker du ermene først?
Glatt ut ermene med hendene før du legger strykejernet over dem. Dette bidrar til å forhindre uønskede bretter. Start med spissen av jernet ved mansjettene - deretter arbeider du deg tilbake til skuldrene. Snu ermet for å sjekke om den andre siden trenger en rask berøring.


Urskog Skjorte
1.199 kr
Alaska Skjorte
1.199 kr
Deal
2pk Alaska + Urskog
Salgspris 2.195 kr Ordinær pris 2.398 kr
Phoenix Skjorte
1.199 kr
Deal
#skjorte_vidvangen
#skjorte_skabu
2pk Elementær ULL + Skjorte
Salgspris 1.595 kr Ordinær pris 1.998 kr