Fra bomull til t-skjorte: Hvordan blir lange t-skjorter lagd?

Fra bomull til t-skjorte: Hvordan blir lange t-skjorter lagd?

Fra bomull til t-skjorte: Hvordan blir lange t-skjorter lagd?

T-skjorter er slitesterk, klassiske og allsidige plagg. Livet til en lang t-skjorte begynner i bomulls felt som oftest finnes i Kina, India, Pakistan, Brasil og USA. Bomull er verdens eldste kommersielle jordbruks råvare og er en av de viktigste fibrene i dagens globale tekstilindustri. Det høstes in årlig 26 millioner tonn bomull globalt. Bomull blir dyrket på rundt 35 millioner hektar i over 100 land. Lange t-skjorter er vanligvis laget av 100% bomull, men kan finnes i polyester eller en blanding av polyester og bomull.

Hvordan lager MediumTall lange t-skjorter tilpasset høye menn?

Siden 2016 har MediumTall perfeksjonert passform for høye menn over 180cm. Resultatet er en unik fasong som sitter bedre på kroppen din. MediumTall er lagd av to barndomsvenner som er begge 192 cm som betyr at de er kunder av sitt eget merke, derfor stiller de selv ekstra høye krav til alt som blir gjort.

Lange t-skjorter går gjennom 7 steg før den havner på butikkhyllen.

 1. Jordbruk - Dyrke bomull
 2. Egrenering - Skille lo fra frø
 3. Spinning - Bomull til garn
 4. Strikking - Fra spunnet garn til tekstil
 5. Etterbehandling - Vaske og filtrere ulike stoffer
 6. Skjære - Skjære ut fasong til uliker type klær
 7. Syr tekstilen om til en t-skjorte

Jordbruk

Tidlig på våren plantes bomullsfrø. Dette blir til bomullssnokker, som modnes og blir myke bomullssekker. Disse bomulssekkene blir håndplukket eller høstet av en maskin, deretter lagret i store beholdere sendt til egrenering (skille lo fra frø).

Når frøene har åpnet seg, kan bøndene forberede bomullsplantene for høsting. Dette skjer i midten av juli for de sørlige delene av Texas, og i begynnelsen av september for de nordlige delene av bomullsbeltet. En av de største truslene mot en bomullsavling er dårlig vær som regn.

Egrenering

Egrenerings sin funksjon er å skille lo (bomull) fra frø. I moderne egrenering tørkes bomullen først for å fjerne fuktighet, deretter rengjøres den for å fjerne eventuelle hull, stilker, blader eller annet fremmedlegeme. En serie med roterende sager fjerner deretter fibrene fra frøene. Etterpå blir bomullsfibrene komprimert til sekker på 500 kilo for å bli sendt til tekstilfabrikker.

Spinning

Spinning innebærer en serie maskiner som gjør lo til garn.

Strikkemaskiner

Det meste bomull strikkes på sirkulære strikkemaskiner som har nåler festet til kanten av en roterende sylinder. Når sylinderen snur, jobber nålene seg fra søm til søm og produserer et rørformet stoff. Bredden er regulert av sylinderstørrelsen, som vanligvis varierer fra 9 til 60 tommer i diameter.

En håndstrikker bruker to nåler som danner en søm om gangen. Avhengig av ønsket stoffbredde, kan en moderne strikkemaskin bruke over 2500 nåler.

Flatstrikkemaskinen er en annen grunnleggende type. Designet med en flat seng, har den dusinvis av nåler arrangert i en rett linje og produserer et strikket stoff som er flatt og som ligner på vevd stoff.

En flat strikkemaskin gjør over en million masker i minuttet, og kan settes til å slippe eller legge til masker automatisk for å smale eller utvide stoffet på bestemte punkter for å passe til bestemte former.

Strikkemaskiner kan programmeres til å produsere et stort utvalg av tekstiler og former.

Etterbehandling

Etter strikke prossessen blir tekstilen behandlet med blekemiddel/kjemikalier for å vaske og filtrere stoffet for urenheter. Etterbehandling skal også sørge for at stoffet krymper så mye som mulig samtidig gjøre det mykere og forhindre at det ikke blir hull i stoffet mens stoffet blir sydd om til en t-skjorte.

Skjære

Tekstilen blir kuttet opp i ulike deler som senere blir satt sammen til ulike klær. Delene kan for eksempel være ermer på en t-skjorte og selve kroppen på t-skjorten uten ermene. Disse blir sydd sammen og blir til en t-skjorte.

Sy

Dette er det siste steget før tekstilen blir omgjort til en t-skjorte. Tekstil delene blir sydd sammen og blir til en t-skjorte.

Relaterte blogginnlegg

 • Sommerklær for menn: En guide til stilig og komfortabel sommermote

  Sommerklær for menn: En guide til stilig og komfortabel sommermote

 • Herreklær på nett - norsk design & butikk

  Herreklær på nett - norsk design & butikk

 • Hvorfor heter det olabukse?

  Hvorfor heter det olabukse?